ЕС заяви: Отглеждането на животни в клетки трябва да спре до 2027 г.

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света
Обновена: 1 юли 2021 10:13 | 1 юли 2021 10:06, Анисия Иванова
51
ЕС заяви: Отглеждането на животни в клетки трябва да спре до 2027 г.
Снимка: Pixabay

Европейската комисия заяви в сряда, че ще предложи законодателство за поетапно отпадане на отглеждането на животни в клетки, след като гражданска петиция, призоваваща за забраната, събра над един милион подписа.

Комисията заяви, че ще предложи законодателство през 2023 г. за поетапно премахване и в крайна сметка пълна забрана за отглеждането в клетки за всички животни, обхванати от предложението на гражданите, вероятно до 2027 г., предаде "Ройтерс".

Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. Кокошките носачки, свине майки и телета вече са обхванати от правилата на ЕС относно използването на клетки, въпреки че кокошките носачки могат да се държат в „обзаведени“ клетки, които осигуряват повече пространство от обикновено.

Европейският парламент и 27-те правителства на ЕС трябва да се съгласят и страните ще отговарят за прилагането на правилата.

„Животните са разумни същества и ние носим морална, обществена отговорност да гарантираме, че условията във фермите за животните отразяват това“, заяви в изявление комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света, въпреки че повече от 90% от отглежданите зайци в ЕС са настанени в клетки, а през 2019 г. половината кокошки носачки са държани в клетки.

"Чувствам се като един от тези моменти в историята, когато приливът се обръща. Движението за защита на животните успя да раздрънка веригите и да засади семената на нова ера", каза Олга Кику, ръководител на кампанията на групата "Състрадание в ЕС", и един от гражданите, водещ петицията.

Европейският парламент също заяви, че подкрепя забраната и изрази загриженост относно условията в земеделието, при които животните нямат място да стоят прави или да се обърнат на място.

Страните от ЕС вече показват подкрепа за промените. Германия заяви, че ще забрани едностранно кокошките в клетки до 2025 г., като малко по-малко от 6% от настоящия брой кокошки живее в клетки, според фондация "Алберт Швейцер".

Чешката република също се ангажира да забрани кокошките в клетки, докато Австрия и Люксембург са ги забранили изцяло.

Земеделските стопани ще могат да получават субсидии от ЕС, за да им се помогне да преминат към нови системи за отглеждане на животни, каза Комисията. Страните от ЕС могат също да кандидатстват за пари от фонда за възстановяване от COVID-19 от 800 милиарда евро (951 милиарда долара), за да помогнат при прехода.

Брюксел планира и по-широка актуализация на законите на ЕС за хуманно отношение към животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе то и животните в зоопарка са разумни същества ама сте ги заключили !!!!#
42
0
 
7
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 2 години
Не че животните са разумни, а просто европейските бюрократи имат по-малко мозък от кокошка ;)
41
0
 
7
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Ми като нищо, между другото. Най-малкото по-дребните животновъди, които така или иначе нямат пари за грамадни цехове с клетки където всичко е на конвейер и свръхефективно, ще станат мъничко по-конкурентни.
40
2
 
9
 
! Отговори
Kolio преди 2 години
Да и трябва да ги отглеждаш в хола,за правата на животните нека са равни с хората,друго си е кокошка да те съди че си направил омлет с яицето и,или крава.
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после ЕС се сети и за животните. Имаше едни двукраки такива дето 45 по-бедни години живееха в клетка и като ги отвориха всичко годно да работи изФърча от вилаета.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тигрите в зоопарка не може в клетка - на свобода.
37
1
 
12
 
! Отговори
Жожо преди 2 години
Кокошките могат да се движат свободно, а хората- не....Що за поредна лудост...
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяните в България си ги отглеждат свободно , не ги слагат в клетки, а през деня цял ден се разхождат навън! И останлите животни си водят на паша на свобода навън! В клетки ги слагат само във фермите за производство на пилета,тях търсете!
35
7
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Човека може да се погрижи сам за себе си освен ако не е мързелив балкански селянин свикнал партията майка да го дундрука, живоните, които са под грижата на човека директно не могат. Ама явно трябва много да ти се обяснава.
34
1
 
6
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
#23Клаус Шваб:точно! То не беше чума и мор по животните в Странджа и югоизточна България, то не бе чудо. Сега идеята е да не можеш и няколко кокошки да си гледаш в курник, щото трябва да тичат като лабрадор поне 5-6 км. на ден, за да са щастливи.Няма да имаме много, но щастието и здравето са гарантирани!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щастливи кокошки щъкат щастливо по всички улици...
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така де, лисиците как иначе ще си похапват кокошки, ако кокошките са в клетка?
31
0
 
17
 
! Отговори
Татул преди 2 години
По надолу четох, че в Германия ценяли свободно отглежданите животни, които стрували по скъпо. Това е още по голямо извращение. Гледаш го, милваш го,глезиш го, па накрая му теглиш ножа и го папкаш, че месото му е по вкусно. Спомням си нашето село, всяка къща крава, магаре, кози, овце кошки - поцял ден пасяха из полята и горите. Защо ги затриха? По щастливи животни от тях не съм виждал. Пиехме мляко направо от кравата и ядяхме сурови яйца. Месо бол. А сега по ТВ реклама, като на баба и дядо.Смях
30
1
 
20
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Европата може ли да ми обясни каква е разликата между живот в клетка и локдаун?Преди време имаше дин лаф за Америка, че там ако куче ухапе човек - няма проблем, но виж, ако човек ухапе куче....Май ще ги стигнем тези американци, за съжаление...
29
5
 
4
 
! Отговори
Дечо преди 2 години
Всички противници на горното трябва наистина да бъдат натикани в клетки - плътно известно време, за да усетят лично комфорта, а не да пишат глупости.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като не са в клетки зайците ще се разбягат и ще станат храна на други.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусни лигльовци ,те за хората не се грижат , загрижили се за животните ! Кога ще забранят в ЕС да има хора които да спят по улиците и да ровят по кофите за да оцелеят ? Нещастници жалки !
26
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
Прасетата няма да ги гледат в клетки а в гората.
25
3
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Да, докато кучето ти живее цял живот вързано на 1 метър синджир и ако завали дъжд да му напълни купата може и да пие вода.
24
4
 
2
 
! Отговори
До Психолог преди 2 години
Малкото ти гръбначен мозък който явно използваш за мисловна дейност така и не може да разбере за какво става въпрос...